Bruine vuurvlinder | Lycaena tityrus


Posted 7/6/2015
Vlinderfotografie Bruine vuurvlinder | Lycaena tityrus bij zonsopkomst

Bruine vuurvlinder | Lycaena tityrus

Veluwe - Als ik 's avonds mijn wekker ga zetten, is het toch altijd even schrikken. Na een paar uurtjes slapen en dan gaat hij af. Als je dan weet dat het niet voor niks is is het niet zo erg, maar helaas heb je nooit de garantie.

De voorspellingen waren dat het een koude nacht zou worden, dus was ik gisteravond laat nog even naar buiten gelopen om te kijken of het gras al nat aan voelde, en dat was het geval. Dus toen vanmorgen, om 4.00 uur, mijn wekker afging stapte ik vol goede moed uit bed want ik ging vandaag eindelijk weer eens opzoek naar vlinders.

Om 4.45 uur stond ik in het veld opzoek naar een Bruine vuurvlinder | Lycaena tityrus. Het was heel wat jaren geleden dat ik op dit veldje was geweest om vlinders te fotograferen en wist dus ook niet of er nog wat zou zitten. Wel wist ik dat je vrij snel het eerste zonlicht kon gebruiken om mooie tegenlicht opnames te maken. Het hele veld was mooi bedauwd, dus ik moest nu echt wat vinden. Eindelijk, na een lang zoeken, vond ik een halve Bruine vuurvlinder. Deze was zo gehavend dat ik daar geen foto van wilde maken. Niet veel verderop zat gelukkig zat wel een mooi exemplaar.

De zon begon al boven de horizon uit te komen, en het licht werd met de minuut mooier. Alles werd goudgeel en glinsterde schitterend in het licht van de opkomdende zon.

Bij een tegelicht opname wordt de vlinder erg donker. Nu vind ik dit bij een "afstandopname" juist wel mooi, maar bij een close-up opname ben ik daar geen voorstander van. Bij de onderstaande opname heb ik daarom gebruik gemaakt van een reflectiescherm. Hierdoor kan je het mooie warme licht van de zon reflecteren op de donkere kant van de vlinder. Zo krijg je ook de mooie tekening van de vleugels te zien bij een tegenlicht opname.

Bruine vuurvlinder | Lycaena tityrus drinkend

Drinkende Bruine vuurvlinder | Lycaena tityrus

Ik had redelijk wat close-up foto's gemaakt, maar bij deze foto is nog te zien dat de vlinder aan het drinken is, wat ik wel iets vind toevoegen aan deze foto.

Macrografie.nl | Copyright © 2000 - | Sitemap