Vlinders en libellen fotograferen in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.


Posted 30/6/2015
Kleinste waterjuffer van Europa de Dwergjuffer | Nehalennia speciosa

2,5 cm grote Dwergjuffer | Nehalennia speciosa

Duitsland - Wat een schitterende trip heb ik weer achter de rug. Samen met Johannes van Donge en zijn schoonvader ben ik zo’n 4 dagen op pad geweest om verschillende waterjuffers en vlinders te fotograferen.

De rit die we hadden uitgestippeld ging van zuid Duitsland, via Oostenrijk naar Zwitserland. Op het wensenlijstje stond de zeer zeldzame Dwergjuffer | Nehalennia speciosa, de zeldzame Siberische waterjuffer | Coenagrion hylas en verschillende vlinders in Zwitserland. Tot een dag voor vertrek hebben we de weersverwachtingen goed in de gaten gehouden. We wilden de Dwergjuffer slapend, en het liefste onder de dauw vinden. Voor de Siberische waterjuffer moest het rond het middaguur goed zonnig zijn. Voor de vlinders maakte het niet heel erg uit. Het liefste koude nachten met lekker veel dauw. Afgelopen woensdag zijn we naar zuid Duitsland gereden opzoek naar de Dwergjuffer. Als het goed was, zou ik een plek hebben waar ze direct langs het pad te vinden zouden zijn.

Woensdag 24-06

Rond 18.00 uur vertrokken we voor een rit van ruim 8 uur. Rond 2.00 uur ’s nachts kwamen we eindelijk aan op de plaats van bestemming. Nadat we even de benen hadden gestrekt, en een welverdiend biertje hadden gedronken probeerde we nog even te slapen in de auto. Voor zo goed en zo kwaad als het ging..

Donderdag 25-06

Na zo’n 1,5 uur ging de wekker, omdat we de Dwergjuffer rond zonsopkomst wilden fotograferen. Vol goede moed pakten we onze spullen bij elkaar en gingen we op pad. Na zo’n 10 minuten lopen was het raak, we vonden er verschillende langs het pad in de begroeiing hangen. Allemaal schitterend bedekt met dauw. Wat een geweldig gezicht! Met iets meer dan 2,5cm groot zijn dit de kleinste waterjuffers van Europa. Een hele bijzondere en zeer zeldzame soort. Na een schitterende zonsopkomst, toen het licht veel te hard begon te worden, hebben we de spullen gepakt en zijn we richting Oostenrijk vertrokken.

Meest zeldzame waterjuffer de Siberische waterjuffer | Coenagrion hylas

Tandem zeldzame Siberische waterjuffer | Coenagrion hylas

Na een paar uur rijden kwamen we aan op de plek voor de Siberische waterjuffer. Het weer zag er erg goed uit, zeker voor deze soort. Dit bijzondere en zeer zeldzame beestje laat zich pas rond het middaguur zien. En dan moet de zon volop schijnen want anders komt hij niet tevoorschijn. Onder het genot van een biertje hebben we gewacht totdat hij tevoorschijn kwam. En gelukkig lieten ze zich volop zien, maar het fotograferen hiervan was nog niet makkelijk. Ze werken totaal niet mee, vliegen continue weg, of gaan heel beroerd onderin de vegetatie zitten. Na een paar uur is het me uiteindelijk gelukt om een paringswiel vast te leggen. Iets verbrand maar zeer voldaan reden we door naar Zwitserland.

Na een schitterende rit door de bergen met besneeuwde toppen kwamen we rond 19.00 uur aan in ons hotel. Hier hadden we een kamer in de kelder geboekt. Gelukkig waren we de enige in een 12 persoonskamer. ’s Avonds de gemaakte foto’s van die dag bekeken en uitgezocht. Ook moesten we bedenken hoe laat we de wekker zouden zetten. Om een uur of 23.00 uur ging toch echt het licht wel uit.

Vrijdag 26-06

Na een redelijke korte nacht ging om 4.30 uur de wekker. Snel spullen gepakt en opzoek naar de eerste vlinders. Het was een koude ochtend, op sommige plekken was het zelfs rond het vriespunt. Uiteindelijk na verschillende veldjes te hebben bezocht vonden we de Kleine appolovlinder | Parnassius phoebus. Deze vlinder hing erg mooi aan een bloempje, wat voor deze soort eigenlijk wel redelijk bijzonder was. Ik heb ruim een half uur met mijn laarzen in een stromend beekje gestaan totdat ik geen gevoel meer in mijn voeten had. Allemachtig wat was dat water koud!

Terug bij het hotel eerste even wat geslapen om wat bij te trekken, daarna even een heerlijk bakje koffie op het terras met een schitterend uitzicht op de bergen. Op en top genieten. ’s Middags zijn we opzoek gegaan naar de Taiga glanslibel. Na aankomst zagen we meteen wat vliegen, maar uiteindelijk bleek dat helaas een Smaragdlibel te zijn. Op de terugweg naar het hotel zijn we nog even gestopt op een plek waar de Oranjebonte parelmoervlinder | Euphydryas intermedia zou moeten zitten. Deze konden we ’s ochtends niet vinden, maar nu vlogen er gelukkig een aantal rond. Het was nog een hele uitdaging om deze mooie vlinder op de foto te krijgen. Uiteindelijk is het gelukt om er toch een mooi plaatje van te maken.

Vlinderfotografie Oranjebonte parelmoervlinder | Euphydryas intermedia

Oranjebonte parelmoervlinder | Euphydryas intermedia warmt zich op.

’s Avonds hebben we maar is besloten om uit eten te gaan. De hele tijd krentebollen, mueslibollen, Snickers en noten te hebben gegeten wilde we toch even wat “normaals” eten. Nu is Zwitserland niet echt heel goedkoop, zo moesten we ruim €26,- neerleggen voor een hamburger… Maar ook hier was het uitzicht geweldig, en hadden we een donders gezellige avond.

Zaterdag 27-06

Ook deze dag begon vroeg, om 4.45 stond de wekker om hopelijk wat slapende vlinders te vinden. Het was nog niet druk bezaaid met vlinders, maar wel een leuke foto kunnen maken van de Amandeloog erebia. Op de terugweg naar het hotel hebben we nog een keer de Kleine Apollovlinder op de foto gezet. Deze werkte goed mee, en heb er een mooie foto van kunnen maken toen ze zaten op te warmen in de zon. Terug bij het hotel even snel de foto’s bekeken en even een bakje koffie gedronken op het terras. Toen zijn we naar een andere pass gereden om opzoek te gaan naar wat andere vlinders. De rit ernaar toe was weer schitterend. Ook hier waren niet veel vlinders te bekennen, maar uiteindelijk konden we toch nog een dikkopje op de foto zetten. Rond de middag vonden we het wel goed, het werd warm en we besloten even rustig aan te doen. Maar 1 telefoontje veranderde de zaak. Peter Groenendijk was net aangekomen bij zijn hotel, en wilde meteen vlinders gaan zoeken. Vol goede moed spraken we af om opzoek te gaan naar een parelmoervlinder. Al snel zagen we er 1 vliegen, en hier bleef het ook bij. Dus onder het genot van een heerlijk koud biertje kletsten we gezellig bij. Voor het eerst kregen we een regenbui over ons heen dus we hielden het vandaag voor gezien. ’s Avonds hebben we gezellig met elkaar pizza gegeten.

Zwitserland - Albullapas

Vlinders zoeken in Zwitserland

Zondag 28-06

Ook de laatste dag hebben we niet uitgeslapen. Samen met Peter reden we rond 5.00 uur richting het eerste veldje. Het was mooi bedauwd, en er waren al wat meer vlinders te vinden. Daar even wat geprobeerd, maar uiteindelijk was ik niet blij met het resultaat. Daarna nog even doorgereden richting de kleine Apollovlinder. Dit keer geen aandacht aan deze vlinder geschonken, maar geprobeerd om parelmoervlinders te vinden. Uiteindelijk na lang zoeken vond Johannes de enige in het veld. Deze zat niet echt mooi, dus weinig aandacht aan besteedt. Snel nog even in een ander veld gekeken waar de zon al op stond. Daar vloog wel het een en ander rond en kon ik deze trip nog afsluiten met een foto van de Rode vuurvlinder die aan het opwarmen was in de zon. Na het ontbijt zijn we rond 9.30 uur vertrokken richting Nederland. Helaas waren we niet de enige die onderweg waren, wat een drukte! Met ruim 2 uur vertraging waren we rond 21.00 uur weer veilig thuis.

Macrografie.nl | Copyright © 2000 - | Sitemap