Vlinders fotograferen in Oostenrijk en Zwitserland.


Posted 23/08/2015
Witstreepblauwtje | Agrodiaetus damon in Zwitserland

Witstreepblauwtje | Agrodiaetus damon

Zwitserland / Oostenrijk - Twee weken geleden ben ik, samen met Johannes van Donge en zijn schoonvader, naar Zwitserland gereden om vlinders te fotograferen.

's Middags rond een uur of 15.00 uur vertrokken we naar Zwitserland. De rit verloopt spoedig, en rond middernacht komen we aan bij de Albulapas. Om te proosten op een goede rit hebben we nog even een biertje gedronken onder de sterrenhemel, waar opdat moment een sterrenregen plaats vond. Na een redelijk kort nachtje kwamen we rond 6.00 uur de auto uit om te gaan fotograferen. Helaas was er geen dauw, maar de zonsopkomst was erg mooi. Er zaten verschillende Witstreepblauwtjes | Agrodiaetus damon en Bleek Blauwtjes.

Nieuwsgierige Hermelijn | Mustela erminea

Hermelijn | Mustela erminea

Toen het licht te hard werd, en de temperatuur begon te stijgen zijn we verder de Albulapas op gereden opzoek naar nog meer vlinders. Na een stevige klim vonden we uiteindelijk nog twee Herdersparelmoervlinders. Op de weg terug naar de auto zagen we, tot onze grote verbazing, een hele familie Hermelijntjes. Het was een schitterend gezicht om deze beestjes te zien spelen tussen de rotsblokken. Ze waren niet echt onder de indruk van ons, en bleven ook regelmatig even kijken wat wij daar aan het doen waren. Snel even een plekje opgezocht om een foto te kunnen maken. Het duurde ook niet lang voordat ze zich weer lieten zien.

De volgende ochtend zijn we vroeg opgestaan. Helaas lieten de vlinders het afweten en reden we door naar Oostenrijk om opzoek te gaan naar de Azuurglazenmaker en de Taiga glanslibel. Na een kort oponthoud door de Zwitserse politie, die ons ervan verdacht dat we illegale Oostblokkers waren, konden we weer verder rijden. Na een indrukwekkende, steile en spannende rit over een gravel weggetje kwamen we met de auto boven op de berg uit. Achteraf bleek dat we hier nooit met de auto hadden mogen rijden, want de enige manier was eigenlijk met een kabelbaan...

Leefgebied van de Azuurglazenmaker en Taigaglanslibel

Op zoek naar de Azuurglazenmaker en Taigaglanslibel in Oostenrijk

We waren niet de enige die daar waren want half Oostenrijk vierde op dat moment vakantie boven op die berg. Als snel zagen we de Azuurglazenmaker | Aeshna caerulea en de Taiga glanslibel | Somatochlora alpestris rondvliegen. Ik had het geluk dat die laatste even ging zitten. Net lang genoeg om een foto te maken. De Azuurglazenmaker was iets wat lastiger, de enige keer dat hij ging zitten was op mijn shirt. Helaas was ik net te laat om een selfie te maken.

Libellenfotografie, Taigaglanslibel | Somatochlora alpestris

Taigaglanslibel | Somatochlora alpestris

Op de terugweg naar het hotel zijn we nog even gestopt bij de Hermelijntjes. Maar omdat het weer veel te slecht werd zijn we snel weer verder gereden. Tussendoor nog bij verschillende veldjes wezen kijken of er toch nog ergens vlinders te vinden waren, maar helaas. Vanwege het slechte weer besloten we maar dat we de volgende dag zouden "uitslapen". De wekker stond per ongeluk om 6.00 uur i.p.v. 5.00 uur. Nu maakte dit niet echt uit, want er was geen vlinder te vinden, en de weersomstandigheden werden er ook niet beter op. We gokten erop dat we een goeie plek hadden voor de Azuurglazenmaker in Zwitserland. Het hield wel in dat we een fikse wandeling moesten maken, omdat het deze keer ook echt niet te doen was met de auto. Het was een schitterend plekje, maar helaas konden we geen Azuurglazenmaker vinden. Nadat we een tijdje met de paraplu op hadden zitten wachten besloten we maar om terug te gaan naar de auto.

Op zoek naar de Azuurglazenmaker | Aeshna caerulea

Omdat het weer zo slecht bleef, besloten we de volgende dag naar Oostenrijk te rijden om daar opzoek te gaan naar de Alpenlandsalamander. Prima weer voor de Alpenlandsalamander | Salamandra atra! Ook hier was het een fikse wandeling, maar gelukkig vonden we al snel twee salamanders. Ondertussen begon het steeds harder te regenen. En hoe meer regen er viel, hoe meer salamanders we zagen rondlopen. Hier hebben we, ondanks de regen, een paar uurtjes prima vermaakt. Toen we tot op het bot zeiknat waren zijn we terug gegaan naar de auto.

Alpenlandsalamander | Salamandra atra bij waterval

Alpenlandsalamander | Salamandra atra in Oostenrijk.

Omdat het overal in Europa slecht weer was, besloten we om maar terug te rijden richting Nederland. Rond middernacht zijn we, in Duitsland, bij de Eifel gestopt om te slapen. We gokten erop dat we hier de volgende ochtend nog wat konden fotograferen. Toen we wakker werden was het nog steeds slecht weer. Even snel een rondje gelopen, en al snel bleek dat hier veel meer vlinders zaten dan dat we in de afgelopen dagen hadden gezien. Ook hier hebben we geen foto's gemaakt omdat de weersomstandigheden gewoon niet goed waren. We zijn toen maar doorgereden naar huis. Ondanks dat we zo'n 2500 km hebben gereden, voor ongeveer 4 foto's, was het toch weer een geweldige trip.

Macrografie.nl | Copyright © 2000 - | Sitemap