Dagen Achtereen Staren, de Das doet zijn "naam" eer aan....


Posted 20/07/2017
Jonge Das | Meles meles snuffelt rond

Das | Meles meles

Veluwe - Wat blijft het een drama om Dassen ( Meles meles ) te fotograferen. Het is letterlijk Dagen Achtereen Staren zonder enig resultaat.

Ook dit jaar ben ik weer, vol goede moed, begonnen om de, bijna onzichtbare, Das te proberen te fotograferen. In het voorjaar ben ik al verschillende keren wezen kijken of de burcht, waar ik een paar jaar geleden ook geluk had, nog bewoond was. Dit bleek zeker het geval te zijn.....

Redelijk vroeg in het voorjaar zag ik al een Das lopen, maar deze was jammer genoeg niet te fotograferen. In de weken erna ging ik regelmatig kijken of ik Dassen kon zien en of er al jonge Dasjes waren. Maar dit bleek nog niet het geval te zijn. Eerlijk gezegd had ik de moed al een aantal keer opgegeven.

Maar van de week kon ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en besloot toch nog maar een keer te gaan kijken. Het vrije zicht op de burcht was ondertussen al verdwenen door alle onder begroeiing. Ook al zouden er Dassen rondlopen dan zou je ze toch nooit meer zien.

Toen ik van de week aankwam zag ik al een spoor door de bladeren. Dit leek toch wel erg sterk op een soort "snuffel" spoor van de Das. Helaas was deze nergens te bekennen, en na enige tijd te hebben gewacht bijna besloot om naar huis te gaan. Maar tot mijn grote verbazing zag ik vanuit mijn ooghoek een jong Dasje rondsnuffelen die opzoek was naar eten. Snel geprobeerd om een bewijsplaatje voor thuis te maken, ook met de gedachte dat het niet beter zou gaan worden.

Dit jonge Dasje kon ik enige tijd volgen, maar een fatsoenlijke foto zat er helaas niet in, en hij vertrok weer tussen de bomen. Korte tijd later kwam hij weer tevoorschijn, en kwam steeds dichterbij. Hij kwam zelfs zo dichtbij dat ik een paar stappen achteruit moest doen om hem nog helemaal op de foto te krijgen. Zonder dat hij mij in de gaten had bleef hij rustig doorzoeken naar voedsel. Wat geweldig om dit van zo dichtbij te zien.

Ook al had ik stiekem gehoopt op een iets andere foto dan dit "standaard" registratie plaatje. Helaas waren de omstandigheden niet beter dan dit en moet ik het voor dit jaar maar mee doen. Volgend jaar maar weer is proberen.......denk ik.

Macrografie.nl | Copyright © 2000 - | Sitemap