Oranjetipjes (Anthocharis cardamines) gefotografeerd in het eerste zonlicht na een nachtvorst.


Posted 10/4/2017
Oranjetipje | Anthocharis cardamines met vorst

Zonsopkomst met Oranjetipje | Anthocharis cardamines

Overijssel - Voor mij is het vlinderseizoen officieel begonnen. En de start had niet beter gekund met het vinden van zoveel Oranjetipjes en Klein geaderde witjes.

Waarschijnlijk was ik afgelopen zondag niet de enige die zo vroeg op pad was. Als je een beetje de weersverwachtingen in de gaten had gehouden kon je moeilijk op bed blijven liggen. Het viel ook perfect in het weekend waardoor ik goed de tijd had om opzoek te gaan naar het Oranjetipje | Anthocharis cardamines, een echte voorjaarsvlinder.

De wekker ging om 5.00 uur en niet veel later zat ik in de auto richting een mooi veldje in de buurt van Wythmen. Hier ging ik voor de zoveelste keer opzoek naar deze vlindertjes. Afgelopen jaren ben ik hier al meerdere malen geweest, zonder enig resultaat. Maar er staan voldoende pinksterbloemen dus verwacht ik ook Oranjetipjes. Het voordeel van dit veldje is het eerste zonlicht, en dat wil je natuurlijk niet missen!

Ruim voor zonsopkomst liep ik al door het veld met mijn zaklamp. Al snel vond ik het eerste witje, maar daar kwam ik niet voor. Ik wilde weer eens een mooie foto maken van het Oranjetipje. Uiteindelijk vond ik meer dan 10 slapende Oranjetipjes en 5 Klein geaderde witjes. Hierdoor was het letterlijk prijsschieten.

Door de vorst hingen de meeste bloemetjes slap waardoor er al veel vlinders niet in aanmerking kwamen voor een foto. Uiteindelijk heb ik al mijn aandacht gevestigd op dit mannetje om er een mooie foto van te maken. Het wachten was op de eerste zonnestralen om alles mooi te belichten.

Oranjetipje | Anthocharis cardamines met rijp aan Pinksterbloem

Pinksterbloem met Oranjetipje | Anthocharis cardamines

Nadat het zonlicht veel te hard werd, ben ik nog snel naar een ander vlindertje gelopen die ik al in het donker had zien hangen. Dit vlindertje was helemaal bedekt met ijskristallen vanwege de vorst aan de grond. Door de kou had ik alle tijd om foto's te maken, want wegvliegen deden ze voorlopig toch niet.

Wat was het een schitterende ochtend, en wat was het genieten! Echt een mooie aftrap van het seizoen.

Macrografie.nl | Copyright © 2000 - | Sitemap