De Veenbesparelmoervlinder | Boloria aquilonaris, wordt met uitsterven bedreigd.


Posted 18/06/2017
Close-up Veenbesparelmoervlinder | Boloria aquilonaris

Veenbesparelmoervlinder | Boloria aquilonaris op Dopheide

Drenthe - Veenbesparelmoervlinder | Boloria aquilonaris, wordt met uitsterven bedreigd.

Vroeger wilde ik zoveel mogelijk soorten vlinders en libellen fotograferen, maar tegenwoordig ben ik niet meer van de lijstjes. Ik wil gewoon mooie foto's maken of het nou een zeldzame soort is of niet. Ook al ben ik geen "soortenjager", deze vlinder wilde ik al jaren fotograferen maar dat kwam er steeds niet van. Normaal gesproken ga ik in juni naar het buitenland om vlinders en libellen te fotograferen, maar dit jaar niet. Zeer binnenkort wordt ik vader en blijf daarom maar wat "dichter" bij huis. Een mooie reden om eens in Nederland opzoek te gaan naar leuke en mooie soorten.

Het is nog maar een paar dagen tot de langste dag. Dit houdt in dat de nachten steeds korter worden. Dit houdt ook in dat de wekker steeds vroeger staat als je rond zonsopkomst op de plaats van bestemming wilt zijn. Na een zeer korte nacht van zo'n 3 uurtjes slapen ging mijn wekker om 3.30 uur. Om 3.45 uur zit ik met een bak koffie in de auto en rij, net als bijna elk weekend, langs alle kroegen die op dat moment dichtgaan. Tja, hoe ouder hoe gekker....

Na een uur rijden kom ik aan bij het veld waar dit bijzondere vlindertje moet zitten. De temperatuur is inmiddels gedaald tot zo'n 12 graden, en er hangt een laag mist over het veld. Wat een schitterend gezicht. Niet veel later vind ik mijn eerste Veenbesparelmoervlinder | Boloria aquilonaris. Om 5.45 uur zat ik alweer in de auto opweg naar huis. Even ben ik nog gestopt om bij de Ijssel te kijken of ik een uitsluipende Rivierrombout kon vinden, maar helaas dat geluk had ik niet. En rond 8.00 uur was ik weer thuis aan een heerlijk bakje, welverdiende, koffie.

Macrografie.nl | Copyright © 2000 - | Sitemap