Uitsluipserie Rivierrombout | Stylurus (Gomphus) flavipes.

Posted 18/7/2022

Overijssel - Elk jaar probeer ik er tijd voor te maken, het fotograferen van een uitsluipende Rivierrombout. Maar dat was tot op heden niet gelukt, maar daar is eindelijk verandering in gekomen.

Een paar weken geleden zag ik de eerste waarnemingen weer van de Rivierrombout | Stylurus flavipes.. Dit jaar moest en zou het er toch van komen. Ik had wat tijd en wist een mooi plekje waar ik zou moeten zoeken. Op zaterdagochtendvroeg stond ik aan de waterlijn. Hier zou het moeten gebeuren.

Na tientallen keren het strandje op en neer te hebben gelopen kwam er eindelijk een larf uit het water gekropen. Hier wilde ik een foto van maken, dus met mijn spullen in de aanslag, totaal gefocused op de larf, zag ik een schip over het hoofd. Deze veroorzaakte nogal wat golven, en spoelde zo de larf weer terug het water in. Even dacht ik nog, die komt wel weer terug, maar helaas. De zoektocht begon gewoon weer van vooraf aan....

Na enige tijd kwamen er nog verschillende larven uit het water. Maar omdat ik niet de hele ochtend de tijd had, en het transformeren toch wel een tijdje kon duren, besloot ik maar naar huis te gaan.

Een week erna probeerde ik het toch nog maar een keer. Dit keer moest ik me tussen verschillende vislijnen van vissers door worstelen om de waterlijn in de gaten te houden of er larven uit het water kwamen. Na een lange tijd kwam er eindelijk een larf uit het water. Maar toen begon het wachten. Na bijna 2 uur rond gekropen te hebben had de larf eindelijk een plekje gevonden om te transformeren.

Dit hele proces duurde nog minimaal een half uur. Maar uiteindelijk is het me gelukt om alles te fotograferen, vanaf het punt dat de larf uit het water gekropen kwam totdat hij zijn eerste vlucht maakte. Een gaaf proces om van zo dichtbij mee te maken. De hele serie staat op de site bij de Rivierrombout | Stylurus flavipes.

Macrografie.nl | Copyright © 2000 - 2022