Winterjuffers zoeken.

Posted 11/12/2022

Drenthe - De winter is in aantocht, dus dat wordt weer winterjuffers zoeken.

We zitten ondertussen alweer in december, en ik had nog geen winterjuffer gezocht. Dit kwam ook omdat de weersomstandigheden niet optimaal waren. Maar de echte vorst komt eraan dus dat houd in dat ik op zoek ben gegaan naar winterjuffers.

Eerst ben ik van de week, samen met mijn dochter Senna, naar de Bruine winterjuffers wezen zoeken. Na wat speurwerk vonden we er 5 maar deze zaten helaas nog niet onder de rijp. Maar het zoek naar winterjuffers is al leuk. Al dacht mijn dochter daar iets was anders over....

Afgelopen zaterdag waren de weersvoorspellingen perfect, 2 tot 3 graden vorst! Dat wordt zoeken naar de Noordse winterjuffer | Sympecma paedisca. Samen met Johannes stapten we rond 7.00 uur in de auto. (Het voordeel dat de zon pas om 8.35u opkomt dus zo heel vroeg hoef je niet je bed uit.

Bij het veld aangekomen zag alles er mooi wit uit met redelijk veel rijp. Maar nu begon het zoeken naar de beruchte speld in een hooiberg. Bruine vliegende "pijpestrootjes" van zo'n 4 cm groot verborgen tussen de pollen gras en heide op een veld zo groot als 2 voetbalvelden...

Gelukkig hebben we ondertussen al wat ervaring dus de eerste winterjuffers vonden we na een paar minuten. Sommige waren mooi bedekt met rijp terwijl andere helemaal niks geen rijp op zich hadden. Het was uitkiezen welke het mooiste zat, en de meeste rijp had.

Na ruim 2 uur zoeken en fotograferen hebben we zo'n 25 winterjuffers kunnen vinden. Wat een schitterend ochtendje was het!

Macrografie.nl | Copyright © 2000 -