Winterjuffers zoeken.


Posted 11/12/2022
Winterjuffers zoeken

Met Senna Bruine winterjuffers zoeken.

Drenthe - De winter is in aantocht, dus dat wordt weer winterjuffers zoeken.

We zitten ondertussen alweer in december, en ik had nog geen winterjuffer gezocht. Dit kwam ook omdat de weersomstandigheden niet optimaal waren. Maar de echte vorst komt eraan dus dat houd in dat ik op zoek ben gegaan naar winterjuffers.

Eerst ben ik van de week, samen met mijn dochter Senna, naar de Bruine winterjuffers wezen zoeken. Na wat speurwerk vonden we er 5 maar deze zaten helaas nog niet onder de rijp. Maar het zoek naar winterjuffers is al leuk. Al dacht mijn dochter daar iets was anders over....

Met rijp bedekte Noordse winterjuffer | Sympecma paedisca

Noordse winterjuffer | Sympecma paedisca bedekt met rijp.

Afgelopen zaterdag waren de weersvoorspellingen perfect, 2 tot 3 graden vorst! Dat wordt zoeken naar de Noordse winterjuffer | Sympecma paedisca. Samen met Johannes stapten we rond 7.00 uur in de auto. (Het voordeel dat de zon pas om 8.35u opkomt dus zo heel vroeg hoef je niet je bed uit.

Bij het veld aangekomen zag alles er mooi wit uit met redelijk veel rijp. Maar nu begon het zoeken naar de beruchte speld in een hooiberg. Bruine vliegende "pijpestrootjes" van zo'n 4 cm groot verborgen tussen de pollen gras en heide op een veld zo groot als 2 voetbalvelden...

Noordse winterjuffer | Sympecma paedisca verscholen tussen de hei.

Gelukkig hebben we ondertussen al wat ervaring dus de eerste winterjuffers vonden we na een paar minuten. Sommige waren mooi bedekt met rijp terwijl andere helemaal niks geen rijp op zich hadden. Het was uitkiezen welke het mooiste zat, en de meeste rijp had.

Noordse winterjuffer | Sympecma paedisca tussen pijpestrootjes

Noordse winterjuffer | Sympecma paedisca in de winter.

Na ruim 2 uur zoeken en fotograferen hebben we zo'n 25 winterjuffers kunnen vinden. Wat een schitterend ochtendje was het!

Macrografie.nl | Copyright © 2000 - | Sitemap