India, het land van 1 miljard gezichten.


Posted 2/4/2012
Een van de vele gezichten in India

Kleermaker in India.

India - India stond al jaren op mij bucketlist, en dit jaar kwam het er eindelijk van!

De foto's heb ik eindelijk uitgezocht. Het was een enorme klus om van bijna 2000 foto's een selectie te maken. Ik heb het terug gebracht naar bijna 30 foto's. Hieronder heb ik een kleine selectie gemaakt met, voor mij de mooiste herinneringen.

Het was een schitterende reis! India is echt een bijzonder, maar ook een bizar land. Je probeert je goed voor te bereiden, maar alles is boven verwachting. De stank, de hitte, de herrie, de drukte. Maar als je hier doorheen kan kijken zie je echt een geweldig land, wat eigenlijk met geen pen te beschrijven is. Ook de foto's geven maar een kleine impressie hoe het werkelijk is. Ik heb geprobeerd om juist het mooiste van dit land vast te leggen.

Toen ik besloot om naar India te gaan wilde ik vooral mooie en bijzondere mensen portreteren. Dit was een lastige, maar erg leuke uitdaging. Het licht is hard, daardoor heb je enorm veel last van schaduwen. Sommige mensen moest ik meenemen naar de andere kant van de straat om ze in de schaduw te zetten. Ook moest ik kijken of ik een rustige achtergrond kon creeren d.m.v. een mooie muur of oude deur. Niet iedereen wilde meewerken, maar ik heb toch een aantal mooie mensen kunnen fotograferen. Ook wilde sommige mensen geld, terwijl andere alleen maar het resultaat wilde zien. En het is waar wat ze zeggen; India is het land van "1 miljard gezichten".

Ik heb 3 weken, in m'n eentje, rond getrokken. De meeste afstanden heb ik afgelegd met de trein. Vanuit Delhi ben ik met de nachttrein naar Bikaner gegaan, waar ik in Deshnok een bezoekje aan de rattentempel heb gedaan. Hier loop je op je blote voeten tussen de ratten. En je moet absoluut uitkijken waar je loopt, voor hetzelfde geld sta je op een rat, en dat kan maar zo een reincarnatie van een familielid zijn... Uitkijken dus! Vanuit Bikaner heb ik de nachtbus gepakt naar Jaisalmer. Dit was echt een bizarre rit, gelukkig duurde de rit maar 6 uur....

Indiër met kameel

Sam san dunes met Indiër

Jaisalmer - Dit is echt een mooie stad! Het doet een beetje denken aan de tekenfilm van Alladin, bijna sprookjesachtig. Deze stad, met de bijnaam "the Golden City" staat bekend om zijn geelachtige zandstenen fort. In het Mehrangarh fort kan je uren ronddwalen door de smalle straatjes en steegjes waar allemaal leuke winkeltjes zijn gevestigd. Deze stad ligt aan de rand van de woestijn.

Ik had in het boek, 365 dagen onderweg van Floortje Dessing, gelezen dat je, in de woestijn, onder de blote sterrenhemel kon overnachten. Na een mooie kamelentocht tijdens zonsondergang maakten we ons klaar voor de overnachting. Alleen maar een deken over je heen, gewoon op het zand, en verder niks. Het was een ongeloofelijke heldere nacht, met ontelbare sterren.

Een van de vele gezichten in India

Wat een mooi portret!

Ranthambore NP - Vanuit Jaisalmer ben ik naar Jaipur gegaan, waar ik gelukkig maar 1 dag bleef. Wat een drukte, herrie, stof, hitte, en stank. Vanuit daar ben ik met de trein naar Swai Madhpur gegaan. In het stadje zelf is weinig te beleven, maar het National park wat erbij ligt staat bekend om zijn tijger excursies.

De Bengaalse tijger is het symbool van India. De kans om een tijger in het wild te zien is erg klein. Er leven nog maar 750 tijgers in heel India. In het Ranthambore NP, een gebied van zo'n 1300 vierkante km, leven er nog maar 40.

Tijdens de vroege excursie had ik het geluk om deze tijger te fotograferen. Dit was toch wel een erg gaaf, en bijzonder moment! Zeker als je weet dat er nog maar zo weinig zijn.

Ranthambore NP met Bengaalse tijger

Bengaalse tijger in Ranthambore NP

Agra - Na een korte treinrit van zo'n 5 uur kom ik aan in Agra, de plaats die bekend staat om de wereldberoemde Taj Mahal. Als je in India bent, moet je toch wel een bezoekje brengen aan dit schitterende complex. Het is echt een bijzonder moment om de Taj Mahal in het echt te zien, ook al is het zo'n bekend gebouw.

Omdat ik de eerste ochtend niet de foto had gemaakt die ik in gedachten had, ben ik de volgende ochtend nog een keer geweest. Helaas door de zware smog die er hangt is de zonsopkomst toch minder mooi dan ik in gedachten had.

Voordat ik op reis ging, heb ik verschillende foto's van de Taj Mahal bekeken. Daardoor had ik ook het idee om de Taj (ik mag Taj zeggen) van de achterkant te fotograferen. Ik had het idee om de Taj Mahal vanuit de rivier te fotograferen. Helaas was de rivier nu, in het droge seizoen, meer een sloot. En een ander klein probleem, de "sloot" werd afgeschermd door twee rijen prikkeldraad. Dus improviseren....

Kinderen bij de Taj Mahal

Taj Mahal uit een andere hoek

Varanassi - De oudste en heiligste stad in India is Varanassi. Deze bijzondere plaats ligt aan de heilige rivier De Ganges. In, en om, deze rivier gebeurt van alles. Het is denk ik de meest bizarre plek die ik heb gezien in India.

Tijdens mijn bezoek aan Varanassi werd ook het festival de Holi gevierd. Een lentefeest met heel veel kleur en muziek. Mijn camera had ik goed ingepakt met een "regenhoes", en dat was maar goed ook. Als tourist ben je toch de aangewezen persoon voor een kleurrijk welkom.

Holi feest India

Toverbal

Zelf was ik die dag net een toverbal, ik veranderde bijna elk uur wel van kleur. Eerlijk gezegd had ik gehoopt dat ik meer foto's kon maken van het poeder gooien, maar dat viel wat tegen. Het was voornamelijk gekleurd water (ontwijken) i.p.v. het echte "poedergevecht".

Een van de vele gezichten in India

Wat een portret!

Het is maar een klein gedeelte van alles foto's die ik heb gemaakt, maar dit zijn toch wel mijn favorieten.

Macrografie.nl | Copyright © 2000 - | Sitemap