Vlinders fotograferen in Roemenië en Hongarije


Posted 10/06/2013

Straatbeeld Roemenie;

Onderweg in Roemenie

Roemenië - Van zondag 26 mei t/m zaterdag 1 juni ben ik samen met Johannes van Donge, en zijn schoonvader, naar Roemenië geweest om vlinders te fotograferen.

Elk jaar proberen we een trip naar het buitenland te maken, en dit jaar was Roemenie aan de beurt. Ik was er nog nooit geweest, en was erg nieuwsgierig naar dit land. Ik wilde ook proberen om het straatbeeld van Roemenië vast te leggen. De reis verloopt voorspoedig, en we stoppen voor een overnachting net voorbij Budapest. We parkeren de auto op een parkeerplaats om een paar uutjes te slapen in de auto. Op deze plek voelde we ons niet echt veilig, dus maar doorgereden naar een benzinepomp.

Maandag 27-05-'13

Na een koude, korte nacht zijn we doorgereden naar Roemenië. Redelijk optijd komen we aan op de camping in de buurt van Cluj-Napoca. Daar hebben we een kleine blokhut gehuurd voor de rest van de week. We hadden nog mooi wat tijd over om naar de eerste vlinders opzoek te gaan. Op een schitterend bospad vlogen er veel Roodbonte parelmoervlinders | Euphydryas maturna.

Schitterende Roodbonte parelmoervlinder | Euphydryas maturna

Roodbonte parelmoervlinder | Euphydryas maturna

Langs het bospad vlogen er ook verschillende Lathyruszwevers | Neptis sappho rond. Doordat het weer wat slechter werd zijn we lekker optijd terug gegaan naar de camping. Om op onze eigen veranda te genieten van een welverdiende borrel.

Dinsdag 28-05-'13

's Ochtends eerst even wat vlinders gefotografeerd voordat we opzoek gingen naar de eerste zeldzame vlinder van deze reis. Ik heb bij deze Toortsparelmoervlinder | Melitaea trivia is geprobeerd om is geen strakke close-up te maken. De uitdaging voor mij was om er een vrolijke, nette foto van te maken.

Vlinderfotografie, Toortsparelmoervlinder | Melitaea trivia

Toortsparelmoervlinder | Melitaea trivia tussen kleurrijke bloemen

In de loop van de ochtend zijn we opzoek gegaan naar het zeldzame Mozaiekdikkopje | Muschampia cribellum. Op een mooie helling tussen wat fruitbomen zijn we opzoek gegaan naar dit zeldzame vlindertje. Uiteindelijk is het me gelukt om er 1 op de foto te zetten.

Woensdag 29-05-'13

We hadden de wekker mooi optijd gezet omdat de voorspellingen aardig goed waren. Helaas hadden we er niet aangedacht dat we niet voor 8.00 uur de camping af konden omdat het hek nog dicht zat. Doordat we nu een paar uur later op de plek waren, vlogen de meeste vlinders al rond. Na een uurtje rijden we verder om opzoek te gaan naar de Bremvlinder | Colias myrmidone. Het was een lange, maar schitterende tocht van 4 uur. Na een zoektocht van een paar uur lukt het toch om deze zeldzame vlinder op de foto te krijgen.

Zeldzame Bremvlinder | Colias myrmidone

Eindelijk de Bremvlinder | Colias myrmidone op de foto!

Donderdag 30-05-'13

's Ochtends voordat we weer op pad gingen zijn we eerst in het veld naast de camping wat wezen kijken of er wat te fotograferen was. Een Knoopkruidparelmoervlinder vond ik slapend dus ik had alle tijd om er een mooie foto van te maken. Daarna zijn we nog even bij het bospad wezen kijken waar we verschillende zwevertjes hadden gezien. Helaas viel het tegen om daar nog wat foto's te maken. Het Bloemenblauwtje | Glaucopsyche alexis werkte nog aardig mee. De rest van de dag hebben we, vanwege de regen, lekker op onze veranda doorgebracht onder het genot van een lekker biertje.

Vrijdag 31-05-'13

In alle rust hebben we de auto gepakt richting Hongarije. De avond ervoor hadden we de weersverwachtingen goed in de gaten gehouden, en dit was de beste optie. In de loop van de dag komen we aan bij onze bekende vlinderplek in Hongarije. Na een heerlijk biertje gaan we kijken of het de moeite waard is om de volgende ochtend vroeg op pad te gaan. Het weer was hier ook erg slecht geweest. Het normaal zo kleine stroompje door het bos was veranderd in een beste rivier.

Portret boer in Hongarije

Mooi portret.

Bovenop de berg aangekomen konden we met moeite wat vlinders vinden, wat dus niet echt de moeite zou zijn de volgende ochtend. In het bos hadden we nog gehoopt op wat Vuursalamanders, maar ook die lieten zich niet zien. Op de terugweg naar de auto was dit mannetje in de tuin aan het werk. Ik heb mijn stoute schoenen aangetrokken, en gevraagd of ik zijn fotogenieke gezicht op de foto mocht zetten. Hij had er geen problemen mee, en zo kon ik toch nog een foto maken die dag.

Zaterdag 01-06-'13

Na een goede douche zijn we rond 9.00 uur weer terug gereden richting Nederland. Het werd een lange, maar mooie rit door Slowakije en Polen. Onderweg hebben we erg last gehad van de vele regen die er viel, maar uiteindelijk kwamen we 's avonds rond 23.30 uur weer thuis. Het was een mooie reis, waar we in 4500km zo'n 7 landen zijn doorkruist. Ik heb dit keer ook meer dan alleen vlinders gefotografeerd, zoals het straatbeeld in Roemenie. Dit was voor mij ook een leuke afwisseling.

Fotogeniek Roemenië

Straatbeeld in Roemenie

Macrografie.nl | Copyright © 2000 - | Sitemap