Vlinders fotograferen in Frankrijk en Duitsland.


Posted 8/6/2019
Moerasparelmoervlinder | Euphydryas aurinia slapend op Margriet

Moerasparelmoervlinder | Euphydryas aurinia op Margriet

Frankrijk - Aangezien ik op het punt sta om opnieuw vader te worden, en toch nog even een paar dagen vlinders wilden fotograferen, besloten Johannes en ik om het dit keer iets "dichter" bij huis te proberen. Tijdens het Hemelvaart weekend hebben we dan ook een relatief klein rondje gedaan naar Noord-Frankrijk en de Eifel.

Ook dit jaar wilde ik toch nog even een paar dagen weg om vlinders te fotograferen maar omdat mijn vriendin op elk moment kon gaan bevallen wilde ik wel in de buurt blijven. Maar aangezien het weer niet echt goed zou zijn werd het lastig om een route te kiezen. Woensdagavond om 23.00 uur stond Johannes op de stoep, nog even kijken naar de laatste weersverwachtingen en besloten toen om naar Noord-Frankrijk te rijden. Hier zou het wat bewolkt zijn en geen dauw dus haast hadden we dan ook niet. Na een paar uurtjes rijden besloten we om "even" onze ogen even dicht te doen. We parkeerde de auto bij een benzinepomp en gingen slapen. Het idee was om een powernap te doen van een half uur, maar na 3 uur werden we pas weer wakker.....

Tijdens de zonsopkomst reden we weer verder. Na een kleine 2 uur kwamen we op onze eerste plek aan. Na eerst nog verkeerd te zijn gelopen kwamen we eindelijk aan op een schitterend plekje vol met zeldzame Orchideeën, Moerasparelmoervlinder | Euphydryas aurinia, Groot geaderd witje | Aporia crataegi en zelfs een verdwaald Bloemenblauwtje. Wat een schitterend plekje! Gelukkig was het nog redelijk bewolkt dus konden we rustig aan beginnen met fotograferen.

Groot geaderd witje | Aporia crataegi slapend aan Margriet.

Groot geaderd witje | Aporia crataegi slapend aan Margriet.

Nadat we ons hier een paar uurtjes hadden vermaakt besloten we om door te gaan naar onze volgende plek. Na de weersverwachtingen te hebben bekeken zijn we richting de Eifel, in Duitsland, gereden. Hier hebben we verschillende veldjes bekeken, maar het viel erg tegen wat er al vloog en bloeide. Dit was niet iets om de volgende ochtend te gaan beginnen. Na een "stevig" overleg, besloten we om een andere plek te gaan bezoeken.

Op internet hadden we gezien dat de eerste Blauwe vuurvlinders waren gezien, dus dan daar maar ons geluk gaan beproeven. Aan het einde van de middag kwamen we bij de Blauwe vuurvlinders aan. Het was erg lastig om te zien of er wat vloog want het was behoorlijk bewolkt en af en toe zelfs een paar druppels regen. Maar ons wachten werd beloond want toen de zon doorkwam zagen we de eerste vlinders. Top, ze zitten er dus inderdaad. Nadat we 's avonds, bij de lokale kroeg, wat gegeten en gedronken hadden liepen we nog 1 keer door het veld om te kijken of we al wat vlinders konden vinden. En inderdaad, verschillende vlinders hadden al een slaapplek gevonden dus daar konden we ons de volgende ochtend prima mee gaan vermaken. Toen het uiteindelijk te donker werd parkeerde we onze auto en maakten we ons klaar voor de nacht.

Johannes en Jordi overnachten in auto.

Johannes en ik overnachten in auto.

Vrijdag 31-05-'19

Na een redelijke goede nacht slapen werden we rond 5.00 uur wakker. Het was flink afgekoeld en de dauw stond op de velden. Dit beloofd wat! Helaas zaten niet alle vlinders mooi genoeg om er aandacht aan te besteden dus was het wachten op de eerste zonnestralen zodat de vlinders konden gaan opwarmen in de zon. Het was een race tegen de klok, want toen de zon eenmaal doorkwam werd het al snel te warm en waren de vlinders zo vertrokken. Dit vrouwtje van de Blauwe vuurvlinder | Lycaena helle kon ik nog wel even mooi vastleggen voordat ze wegvloog. Uiteindelijk werd het veel te warm om de vlinders te fotograferen dus werd het tijd voor een lekkere bak koffie, broodje en plan de campagne.

Blauwe vuurvlinder | Lycaena helle op Boterbloem

Blauwe vuurvlinder | Lycaena helle op Boterbloem

Zouden de eerste Rode vuurvlinders al vliegen?! Laten we het gokken! Rustig aan reden naar onze volgende stek om te kijken wat er al zou vliegen. Het was schitterend weer en zelfs te warm om achter de vlinders aan te rennen. Er zat van alles, Dwergblauwtjes, Bruine vuurvlinders, Klaverblauwtjes, Zilveren manen en zelfs een Kleine parelmoervlinder vloog voorbij. Prima, hier gaan we morgenochtend gewoon zoeken. Misschien vinden we ook wel een slapende Rode vuurvlinder. Het werd de hoogste tijd om wat verkoeling te gaan zoeken, op naar een terrasje!

Johannes en Jordi zoeken verkoeling op terras

Johannes en ik zoeken verkoeling op het terras.

Na een paar uur op het terras waren we redelijk "afgekoeld" en besloten we om nog even te gaan kijken of we wat slapende vlinders konden vinden. We hadden geluk, want we vonden ook nog enkele Rode vuurvlinders. Die nacht zou het ook flink afkoelen dus weer kans op dauw.

Zaterdag 01-06-'19

Het blijft vervelend als die wekker om 4.30 uur afgaat, maar het zag er schitterend uit. Alles was bedekt met een mooie laag dauw, maar het lukte me niet om echt iets met de opkomende zon te doen. Gelukkig was het een heuvelachtig gebied, dus kon ik me nog redelijk vermaken in de schaduw. De Rode vuurvlinder | Lycaena hippothoes, die ik de avond ervoor had gevonden zat er gelukkig nog. Het duurde even voordat deze in de zon kwam dus had ik tijd genoeg om er wat foto's van te maken.

Rode vuurvlinder | Lycaena hippothoes met tegenlicht op Boterbloem

Rode vuurvlinder | Lycaena hippothoes met tegenlicht

Rond 8.00 uur werd het te warm en besloten we om rustig aan terug te rijden naar huis zodat we rond de middag thuis zouden zijn.

Macrografie.nl | Copyright © 2000 - | Sitemap