Winterse juffers.


Posted 3/2/2021

Noordse winterjuffer | Sympecma paedisca in de winter

Noordse winterjuffer | Sympecma paedisca bedekt met rijp

Veluwe / Overijssel - Tja, winter.... echt winter kan je het eigenlijk niet noemen met temperaturen van 10 graden of meer...

Oké, het is winter, maar dat is alleen maar de periode van het jaar. Echt winters is het (nog) niet geweest. Over het algemeen is het regenachtig en druilerig weer met temperaturen ver boven het vriespunt. Voor mij niet echt de moeite om op pad te gaan. Nu zijn de wintermaanden, voor mij als "macro, vlinder - libellen fotograaf", ook niet heel interessant. Simpelweg omdat er vrijwel niks vliegt. Misschien is "vliegt" ook niet het juiste woord, maar er is wel degelijk wat te vinden in de winter.

Bruine winterjuffer | Sympecma fusca tijdens vorst

Bruine winterjuufer | Sympecma fusca bedekt met rijp.

Er zijn namelijk twee soorten libellen, of liever gezegd waterjuffers, die overwinteren. De algemene Bruine winterjuffer | Sympecma fusca en de zeldzamere Noordse winterjuffer | Sympecma paedisca. De Bruine winterjuffer is vrijwel door heel Nederland wel te vinden, de Noordse winterjuffer daarentegen komt eigenlijk alleen voor, de naam doet het al vermoedde, in de noordelijke provincies.

Elke winter hoop ik deze bijzondere beestjes weer te vinden. Ze blijven me namelijk intrigeren want ze kunnen temperaturen van -15 graden Celsius overleven. Soms tref ik ze aan met een dikke laag rijp op hun fragiele oogjes, vleugels en pootjes. En wetend dat ze in het voorjaar, als het weer warm genoeg is, gewoon weg kunnen vliegen. Dat ze de vorst kunnen overleven heeft te maken met het feit dat ze een soort antivries in hun lijfje hebben. Hierdoor kunnen ze deze temperaturen overleven. Ook is het een hele speurtocht om deze bruine "vliegende strootjes" van zo'n 25 mm lang te vinden tussen alle niet vliegende strootjes... Het is soms letterlijk zoeken naar een speld in een hooiberg.

Noordse winterjuffer | Sympecma paedisca met vorst

Noordse winterjuffer | Sympecma paedisca tijdens zonsopkomst

Elke dag hou ik ook het weer en de weersverwachtingen in de gaten, gaat het vriezen, is er kans op vorst aan de grond, heb ik tijd om op pad te gaan, enzovoort enzovoort. Maar ook al zijn de voorspellingen nog zo goed, het blijft altijd weer een gok of het goed uitpakt. Het komt namelijk ook geregeld voor dat alles netjes is bedekt met een witte laag rijp, maar de winterjuffer net zo is gedraaid dat is vrijwel geen rijp op te bekennen is. Of dat ze zo diep weg gekropen zijn dat je niks kan vinden. Al met al, het blijft dus een hele sport om een geslaagde foto te maken.

Macrografie.nl | Copyright © 2000 - | Sitemap