4.00 uur koffietijd...


Posted 22/5/2023

Op naar de Weerribben...

Weerribben - Jarenlang heb ik geprobeerd om deze bijzondere en zeldzame libel op de foto te krijgen zonder enig resultaat, tot verleden week!!

Het Hemelvaart weekend stond voor de deur, en ik had de vrijdag ook extra vrij genomen. Ik zou samen met Johannes een rondje Frankrijk, België en Duitsland gaan doen om vlinders te fotograferen. Het hing van het weer af, en welke vlinders waar waargenomen zouden worden.

Vrijdagmiddag zouden we weggaan, wat inhield dat ik 's ochtend nog tijd had om in Nederland op pad te gaan. Er waren al wat Zilveren Manen gezien, dus dat zou een optie zijn. Ook werden er behoorlijk wat vers uitgeslopen Gevlekte glanslibellen waargenomen.

Ik moest even nadenken wat ik vrijdagochtend zou gaan doen. Zilveren Manen zoeken, maar die had ik al veel vaker gefotografeerd en de aantallen waren nog niet heel groot. In het weekend gingen we ook al vlinders zoeken/ fotograferen. Of mijn geluk beproeven en op zoek gaan naar de zeldzame, en hoog op mijn lijstje staande Gevlekte glanslibel | Somatochlora flavomaculata.....Die keuze was snel gemaakt!

Vrijdagochtend om 3.45 uur stond de wekker. Ik wilde namelijk ruim voor zonsopkomst in het veld staan om te zoeken. Dus... 4.00 uur koffietijd!

Iets voor 5.00 uur stapte ik uit de auto. Het was minder bewolkt dan er was voorspeld, en meer dauw dan ik had verwacht. Kortom een schitterende ochtend! Al snel vond ik een Smaragdlibel helemaal onder de dauw. Kort daarop vond ik een Bruine korenbout | Libellula fulva en een Gevlekte witsnuitlibel | Leucorrhinia pectoralis schitterend onder de dauw.

Bruine korenbout | Libellula fulva

Bruine korenbout | Libellula fulva met zonsopkomst.

De zon begon al langzaam op te komen, en de lucht werd al mooi oranje. De Bruine korenbout hing wel er mooi, en ik kon gebruik maken van het eerste zonlicht. De zoektocht kon wel even wachten, eerst deze maar is op de foto zetten.

Het licht werd al snel te hard. Maar die Gevlekte witsnuitlibel hing toch ook wel mooi. Het zonlicht kwam mooi tussen de bomen door, dus toch ook daar maar even een foto van gemaakt.

Gevlekte witsnuitlibel | Leucorrhinia pectoralis

Vrouwtje Gevlekte witsnuitlibel | Leucorrhinia pectoralis

Nadat ik ook deze libel "vakkundig" op de foto had gezet ging mijn zoektocht verder. Niet veel later vond ik mijn eerste Gevlekte glanslibel!! Toen ik beter keek zag ik dat hij dood was, de mieren hadden hem te pakken gehad. Dat was even balen, maar ik gaf de moed niet op.

Weer een paar meter verder vond ik mijn eerste, levende, vers uitgeslopen Gevlekte glanslibel!! Yes, eindelijk na zoveel jaar! Nadat ik er genoeg foto's van had kunnen maken reed ik om 7.30 uur met een grote glimlach op mijn mond weer naar huis, op naar de koffie.

Gevlekte glanslibel | Somatochlora flavomaculata

Mannetje Gevlekte glanslibel | Somatochlora flavomaculata

Macrografie.nl | Copyright © 2000 - | Sitemap