Libellen fotograferen in het Woldlakebos, altijd feest...


Posted 27/5/2024
Vroege glazenmaker | Aeshne isosceles in het Woldlakerbos, Weerribben.

Vroege glazenmaker | Aeshne isosceles

Overijssel - Wat blijft het een drama om die wekker zo vroeg te zetten. Zeker als het begint met 4.00u

De mooiste tijd om te fotograferen vind ik altijd rond zonsopkomst. Je hebt dan de meeste kans op mooi licht, misschien nog wel wat dauw en als het koud genoeg is zijn de vlinders en libellen nog niet actief dus heb je alle tijd om ze op de foto te zetten. Maar dan moet je wel wat vinden...

Twee weken geleden ben ik samen met Johannes weer is op pad geweest. Maar de aanloop ernaartoe is vaak al een hele tocht. Het begint al met, hoe zijn de weersverwachtingen? Is er kans op een mooie zonsopkomst? Wat vliegt er op dit moment? Waar moeten we dan naartoe? Hoe groot is de kans dat we wat vinden? Kijken nog even naar het journaal voor het weer van de volgende ochtend.

En als alles "klopt" dan komt de ergste vraag hoelaat zetten we een wekker? Nou de zon komt om 5.27u op. Het is een uur rijden, en we willen wel ruim voor zonopkomst in het veld staan om nog even te zoeken. Dus ik zorg dat de koffie om 4.15u klaar staat......Wat een feest, ik kijk er nu al naar uit....

En als je dan 's avonds naar bed gaat, en de wekker zet, zie je ook hoelang je nog kan slapen!? Maar als alles goed is heb je het wel tot in de puntjes voorbereid!

We besloten dit keer om naar het Woldlakebos in de Weerribben te gaan. Daar is eigenlijk altijd wel wat te vinden.. En er is een grote kans dat we uitsluipende Gevlekte glanslibellen zouden kunnen vinden. De ochtend zag er mooi uit, maar het was eigenlijk al iets te warm. Zelfs zo warm dat er al verschillende Smaragdlibellen rondvlogen?!

Na een flinke zoektocht vonden we eindelijk wat libellen. Helaas geen Gevlekte glanslibel maar weleen Grote keizerlibel en nog een Vroege glazenmaker | Aeshne isosceles. Van de eerste kon ik eigenlijk al geen fatsoenlijke foto meer maken omdat deze al met zijn vleugels aan het trillen was en zou zo wegvliegen.

De Vroege glazenmaker werkte gelukkig nog wel enigzins mee en kon ik nog een leuke foto van maken. Uiteindelijk was het dus nog wel geslaagd, al hadden we gehoopt dat we veel meer zouden kunnen vinden. Om 8.00u zaten we weer bij mij thuis aan de koffie... Klaar om de dag te beginnen.

Macrografie.nl | Copyright © 2000 - | Sitemap