Vlinders fotograferen in Hongarije.


Posted 28/6/2024

Wat een feest!! Slapen in de auto.....

Duitsland | Hongarije - Na zo'n 10 jaar eindelijk weer is in Hongarije geweest om o.a. vlinders te fotograferen.

Elk jaar probeer ik, samen met Johannes, wel een keer naar het buitenland te gaan om vlinders of libellen te fotograferen. Soms is het een ochtendje fotograferen in de Eifel of een paar dagen Oostenrijk of Zwitserland. Maar voor dit jaar stond Hongarije op de planning. Het was al zo'n 10 jaar geleden dat we daar waren geweest. We hadden hier een kleine week voor uit getrokken, zo vertrokken we donderdagochtend rond 9.00u vol goede moed richting Zuid Duitsland.

06-06 Donderdag

Omdat we ondertussen toch wel een paar jaar ouder zijn geworden besluiten we om gewoon overdag te rijden i.p.v. de hele nacht. Om 8.30u laden we de spullen in en drinken nog een bakje koffie. Om 9.00 uur vertrekken we. We hadden besloten om in Zuid Duitsland de reis van zo'n 1700 km te onderbreken zodat we daar de Vogelwaterjuffer | Coenagrion ornatum konden gaan zoeken. Aan het einde van de dag kwamen we op de eerste plek, hier hebben we heel even gezocht maar konden niks vinden. Op naar de volgende plek en hier was het binnen een paar minuten raak. Omdat ik deze soort nog nooit gezien had moest ik wel even goed naar de kenmerken kijken of ik de goeie waterjuffer aan het fotograferen was.... Uiteindelijk lukt het me om een paar goede foto's te maken.

Vogelwaterjuffer | Coenagrion ornatum in Duitsland

Vogelwaterjuffer | Coenagrion ornatum

Omdat we toch in Duitsland zijn besluiten we een Biergarten op te zoeken om een hapje te eten en een planning te maken voor de volgende ochtend. Eigenlijk stond de Dwergjuffer op de planning, maar de weersverwachtingen waren zo slecht dat we na het eten besluiten door te rijden richting Hongarije. We rijden door tot na Wenen waar we een parkeerplaats hebben opgezocht. Om 3.00u stoppen we met rijden en gaan slapen in de auto.

07-06 Vrijdag

Na een kort nachtje, van zo'n 2 uur, worden we rond 5.00 uur wakker. We rijden door, en net na de grens met Hongarije lukt het ons om een bakje koffie te krijgen. Dit doet de mens goed! Om 9.00 uur komen we aan bij een vlinderveld. Hier vinden we o.a. Dubbelstipparelmoervlinder | Brenthis hecate en Violette vuurvlinder | Lycaena alciphron. Ik probeer bij een drinkplek om nog wat vlinders te fotograferen maar vanwege de warmte wil het me niet echt lukken.

Dubbelstipparelmoervlinder | Brenthis hecate

Dubbelstipparelmoervlinder | Brenthis hecate

We besluiten door te rijden naar, Borsodi Mezőségi, een Steppe vlakte. Hier hopen we nog wat vlinders of Roodbuikvuurpadden te vinden. Helaas lukt dit niet al zien we wel verschillende bijzondere vogels waaronder de Scharrelaar. Omdat het zo heet was en we aardig gaar waren rijden we door naar Farm Lator. Ons verblijf voor de komende dagen. Hier komen we twee "oude" bekende, Peter en Bernhard, tegen waar we gezellig een biertje mee drinken en wat gaan eten. Zij geven ons de tip om een klein veldje in de buurt van Aggtelek te bezoeken. Hier zouden verschillende vlinders moeten zitten. Aangezien de weersverwachtingen voor de volgende ochtend perfect zouden zijn stappen we op tijd in bed.

Uitgeteld.

08-06 Zaterdag

De wekker gaat om 3.00 uur, omdat we toch wel zo'n 1,5 uur moeten rijden voordat we bij Aggtelek zouden zijn. Het veldje was zo gevonden en de eerste vlinders ook. Zo vinden we de Dubbelstipparelmoervlinder, en het Staartblauwtje | Cupido argiades. We hadden geluk dat we langzaam de zon over de rotsen kwam waardoor we een mooi tijdje konden fotograferen in de zon en ook in de schaduw.

Staartblauwtje | Cupido argiades

Staartblauwtje | Cupido argiades

Rond 7.30 uur werd het al aardig heet dus besloten we door te rijden naar 'de vallei' van Aggtelek om te kijken of daar de Grote ijsvogelvlinders zouden vliegen. Helaas hebben we die niet gezien, wel heel veel Grote parelmoervlinders, Kleine weerschijnvlinders en Morgenrood | Lycaena virgaureae. Van deze laatste lukt het me om nog een redelijke foto te maken. De rest was door de hitte veel te druk. Na 4 uur wachten besloten we maar te gaan en even een "bakje koffie" te doen bij een restaurantje.

Koffiepauze

Na onze welverdiende koffiepauze besloten we op zoek te gaan naar het Oostelijk Esparcetteblauwtje. Deze zoekactie leverde jammer genoeg niks op. En we hadden ook niet echt zin om met 30 graden de veel te drukke Weerschijnvlinders te fotograferen. Daarom laten we het voor de rest van de dag maar zitten en rijden terug naar ons huisje waar we heerlijk in de tuin hebben gezeten met een lekker koud biertje. Onder het eten hebben we Rob gevraagd waar we de beste kans zouden hebben voor Vuursalamanders, Violette vuurvlinders en Roodbuikvuurpadden. Hierop maakte we een planning voor de volgende dag.

09-06 Zondag

Omdat het de nacht flink had geregend hebben we wat uitgeslapen, en daarna een heerlijk ontbijt gehad. We vertrokken naar het Bukk gebergte om opzoek te gaan naar de Vuursalamander | Salamandra salamandra. Omdat het een regenachtige nacht was geweest zou de kans op Vuursalamanders wellicht wat vergroten. Na 10 minuten wordt de eerste Salamander al gevonden door Johannes.

Vuursalamander | Salamandra salamandra

Vuursalamander | Salamandra salamandra

Helaas blijft het hier ook bij. En na echt een hele verschrikkelijke rit, met bomen over de weg, kuilen zo diep dat je de auto niet meer ziet en keien op de onbegaanbare weg die de bodem van de auto aan tikte kwamen we eindelijk in een klein dorpje terecht. Nu snapte we waarom Rob vroeg of we een 4x4 auto bij ons hadden... Euh nee, een BMW 320e hoezo?! Na wat te zijn bijgekomen rijden we door naar de plek, waar we 10 jaar geleden ook waren geweest, waar Violette vuurvlinders zouden moeten zitten. Helaas, we zien echt van alles vliegen maar geen Violette vuurvlinder.

Volop genieten!

Ok, door naar de volgende plek, de Steppe van Borsodi Mezőségi oftewel Little Hortobagy. Een uitgestrekt gebied met weinig tot geen beschutting, kleiachtige / leemgrond en een zinderende hitte dat niet echt uitnodigd om Roodbuikvuurpadden | Bombina bombina te gaan zoeken. Klinkt echt perfect om te gaan zoeken naar de Roodbuikvuurpadden. Deze kleine padden zitten in tijdelijke poeltjes van o.a. karrensporen. Het lukt ons om ze te vinden, nu alleen nog even op de foto zetten..... Wat een ellende, liggend in de modder probeer ik deze schitterende beestjes op de foto te krijgen. Uiteindelijk zit mijn statief, camera en ikzelf helemaal onder de kleiachtige leemgrond en hoop dat de foto's enigszins zijn gelukt.

Roodbuikvuurpad | Bombina bombina

Roodbuikvuurpad | Bombina bombina

Na dit iets te warme, maar schitterende avontuur zijn we teruggegaan naar ons huisje waar we een heerlijk koud en welverdiend biertje hebben gedronken en heerlijk hebben gegeten. De vooruitzichten voor de volgende ochtend waren niet best dus we gaan niet op pad.

10-06 Maandag

Na een heerlijk ontbijt stappen we rond 7.30 uur in de auto om richting Nederland te gaan. Het idee was om nog in de buurt van Wenen opzoek te gaan naar de Balkanbronlibel maar door het hele slechte weer rijden we door. Onderweg proberen we te bedenken wat nog een leuke plek is om te fotograferen, maar dit wil niet echt lukken. Overal is het slecht weer dus we blijven maar doorrijden. In Erlangen stoppen we voor het avondeten. We rijden uiteindelijk tot 23.30 uur door en proberen dan wat te slapen in de auto. Het idee is om de volgende ochtend nog opzoek te gaan naar de Rode vuurvlinder | Lycaena hippothoe. Na 3 uur slapen worden we weer wakker en rijden nog een paar uur door.

11-06 Dinsdag

Op de plek van de Vuurvlinders proberen we nog even te slapen want het is toch bewolkt en te donker om te fotograferen. Uiteindelijk lopen we om 5.30 uur het veld in. Na veel pijn en moeite vinden we 2 vlinders. Ik probeer hier nog wat van te maken maar de wind maakt het niet echt makkelijk.

Rode vuurvlinder | Lycaena hippothoe

Rode vuurvlinder | Lycaena hippothoe

Na een heerlijk bakje koffie en een broodje bij de lokale bakker rijden we rond 9.00 uur naar huis. Na bijna 4000 km te hebben gereden komen we rond de middag weer thuis. Ook al hebben we niet alles gevonden wat we wilden, zoiets blijft toch altijd lastig in het buitenland, we hebben het echt super gehad. Bedankt Johannes voor de gezelligheid en het weer veilig thuisbrengen na zo'n lange rit. En Rob en Barbara, van Farm Lator, bedankt voor de goeie zorgen en het lekkere eten!

Macrografie.nl | Copyright © 2000 - | Sitemap