De giftigste slang van Europa, de Zandadder | Vipera ammodytes.


Posted 15/5/2024
Juveniel Zandadder | Vipera ammodytes, uit Oostenrijk, giftigste slang van Europa.

Juveniel Zandadder | Vipera ammodytes in Karinthie, Oostenrijk.

Oostenrijk / Slovenie - Eindelijk is het me gelukt om één van de mooiste en giftigste Adder van Europa te fotograferen.

Al heel wat jaren had ik de wens om de Zandadder | Vipera ammodytes te vinden en te fotograferen. Het begon ongeveer 8 jaar geleden al toen ik met mijn vriendin in Slovenie was. Daar hebben we samen gezocht maar toen niks kunnen vinden.

In de jaren erna ben ik ook op Corfu nog wezen zoeken. Daar vond ik jammer genoeg alleen maar dood gereden slangen op de weg. Op internet heb ik ook uren gezocht naar locaties in Oostenrijk. De waarnemingen die hier werden gedaan staan, logisch, allemaal onder embargo. Dit omdat het een zeer zeldzaam soort is voor Oostenrijk.

Uiteindelijk na heel veel speurwerk kwam ik erachter waar er een populatie zou moeten zitten. Verleden jaar was ik, in de voorjaarsvakantie, met mijn schoonfamilie op wintersport in Karinthie. Redelijk in de buurt van de plek die ik in gedachte had. Voor de slang was het veel te vroeg in het jaar, eind februari begin maart. Maar ik wilde de plek toch zien.

Toen ik hier was geweest herkende ik ook de plek van verschillende blogs die andere hadden geplaatst met foto's van de habitat. Dit hield in dat ik een goede plek had gevonden.

Dit jaar zou ik met mijn hele familie, in de meivakantie, naar Oostenrijk op vakantie gaan. De perfecte tijd om slangen te zoeken! Ik wist wel een gebied waar ik naartoe zou willen, Karinthie in de buurt van Villach. Zo konden we natuurlijk ook nog een leuk rondje Slovenie met zijn allen doen.... ;-) Gelukkig stemde iedereen ermee in! En vertrokken we begin mei naar Oostenrijk.

Zandadder | Vipera ammodytes Karintie

Juveniel Zandadder | Vipera ammodytes in Karinthie, Oostenrijk.

Meteen de volgende ochtend ben ik op pad gegaan om te zoeken. Het weer was schitterend dus dit moest een makkie zijn.... Na anderhalf uur zoeken begon de moed mij wel een beetje in de schoenen te zakken. Ik besloot zelfs mijn camera uit mijn tas te halen om wat hagedissen op de foto te gaan zetten. En voor de zekerheid haalde ik ook meteen even mijn slangenhaak uit mijn tas want stel je voor?!

De hagedis liet zich mooi niet fotograferen dus liep ik verder toen schoot er plotseling iets voor mijn voeten weg. Ik moest drie keer knipperen want het was nog zo klein ik dacht dat het een Hazelworm was. Maar nee, het was een hele jonge Zandadder!!! Snel en vakkundig kon ik hem pakken met de haak en even netjes neerleggen voor wat foto's. Man wat een feest! Na al die jaren zoeken eindelijk min eerste Zandadder. En wat was die gaaf! Na was foto's te hebben gemaakt heb ik hem weer netjes teruggezet waar ik hem had gevonden.

Mijn missie was eigenlijk al geslaagd, en misschien zou ik in de loop van de week nog is een poging wagen om een volwassen exemplaar te vinden maar voor nu was het goed.

De volgende dag zouden we met de hele familie een rondje door Slovenie gaan doen waaronder het meer van Bled en Bohinji. Dit is waar ik met Sheila 8 jaar geleden ook was geweest en gezocht hadden naar slangen. Op internet had ik een veldje gevonden, waar een maand geleden, verschillende Zandadders waren gezien. En laat dit nou net op de route zijn...

Op de plek aangekomen ben ik samen met Levi, mijn zoontje van 6, gaan zoeken. Het weer was niet echt gunstig want het waaide en was bewolkt. Dus ik had de hoop een beetje opgegeven dat we ze zonnend zouden vinden. Maar aan de rand van het veld zag ik een stapel hout dat werd afgedekt met wat golfplaten. Toch even voorzichtig hieronder kijken. Onder de eerste golfplaat lag niks, maar bij de tweede was het wel raak, daar lag een volwassen exemplaar!

Volwassen Zandadder | Vipera ammodytes in Slovenie

Zoektocht naar de Zandadder | Vipera ammodytes Slovenie.

Wat een groot en dik exemplaar, echt gaaf! Voorzichtig heb ik hem met mijn haak kunnen pakken en even op de grond gelegd om te fotograferen. Ondertussen de rest van de familie op de hoogte gesteld dat ik een had gevonden. Geintresseerde kwamen snel even kijken terwijl andere toch liever in de auto bleven wachten. Het voordeel is dat het een redelijk rustige slang is en ik alle tijd had om hem te fotograferen. Na enige tijd heb ik hem weer voorzichtig opgepakt en netjes onder de golfplaten teruggelegd.

Juveniel Zandadder | Vipera ammodytes, uit Oostenrijk, giftigste slang van Europa.

Volwassen Zandadder | Vipera ammodytes in Slovenie.

Ik weet niet of het geluk is of dat ik nu alles goed had voorbereid, maar mijn geluk kon niet meer op! Twee slangen in twee dagen echt top!

Macrografie.nl | Copyright © 2000 - | Sitemap