Vlinders fotograferen in Zwitserland en Italië


Posted 4/7/2012
Drinkende Oranjebonte parelmoervlinder | Euphydryas intermedia

Oranjebonte parelmoervlinder | Euphydryas intermedia drinkend op de grond

Zwitserland - Afgelopen week ben ik samen met Johannes een paar dagen naar Zwitserland en Italie geweest om vlinders te fotograferen.

Verleden week woensdagavond vertrokken we na het eten richting Zwitserland. Na een rit van zo'n 11 uur, met een half uurtje slaap in de auto, kwamen we op de plek van bestemming aan. In de buurt van Sierre, Zwitserland, zijn we meteen opzoek gegaan naar de Oranjebonte parelmoervlinder | Euphydryas intermedia. Er zat vanalles, maar niet deze soort. Nog even op een schitterend plekje iets verderop gekeken. maar daar waren helemaal geen vlinders te vinden. Toch nog maar een keer zoeken op de eerste plek. We stonden net op het punt om in de auto te stappen toen we dit schitterende vlindertje op de weg zagen zitten.

Aan het begin van de middag zijn we naar Aosta, in Italie, gereden. Het was een schitterende trip door de bergen. Zelfs nog met mijn slippers in de sneeuw gestaan.

In Aosta hebben we ons tentje op een camping opgezet, om daarna nog even opzoek te gaan naar het Aosta esparcetteblauwtje | Polyommatus humedasae. Deze soort wilde ik wel graag op de foto hebben omdat dit de enige plek is waar hij voorkomt. Op een mooi smal paadje tegen de berghelling zagen we er 1 vliegen, een mooi vers exemplaar. Hij maakte zich op voor de nacht, en hopenlijk zou hij er de volgende ochtend nog zitten. `s Avonds "heerlijk" pizza gegeten in de sfeervolle kantine van de camping, om vervolgens de wedstrijd Italie - Duitsland, in de woonkamer van de eigenaar te kijken. Het was een gezellige avond, tussen de vuile was, kinderen, huisdieren en enthousiaste Italianen. De volgende ochtend iets wat taai, waarschijnlijk door de korte nacht, opzoek gegaan naar slapende vlinders. Dit bleek erg lastig te zijn omdat de temperatuur rond de 19 graden was, en alles al volop aan het bewegen/ vliegen was. Gelukkig kon ik het Aosta esparcetteblauwtje nog wel vinden. En heb daar met veel pijn en moeite toch een mooie foto van weten te maken.

Aosta esparcetteblauwtje | Polyommatus humedasae in het Aostadal Italie

Slapend Aosta esparcetteblauwtje | Polyommatus humedasae

Daarna zijn we naar Rhemes-Notre-Dame gereden om opzoek te gaan naar de Witbonte parelmoervlinder. Na een pittige klim, van ruim 300 meter, komen we op een schitterend plekje uit. De Bergmarmotten slaan alarm als we iets te dichtbij komen, maar dat mag de pret niet drukken. Het is een schitterende omgeving, en we vinden zelfs de Witbonte parelmoervlinder | Euphydryas cynthia. Dus onze dag kon niet meer stuk.

Bergen in Rhemes-Notre-Dame | Italie

Landschap Rhemes-Notre-Dame | Italie

's Middags gaan we vol goede moed aan onze tweede zoektocht beginnen. Na een zware klim, van ruim 500 meter, komen we op een schitterend plekje, met wat hoogveen, tussen de bergentoppen uit. Omdat er, voor mij, weinig interressante vlinders vlogen heb ik me meer gericht op de omgeving. Het landschap was erg mooi, en deze "vvv" vos voegde voor mij er wel wat aan toe. Al moet ik eerlijk zeggen dat hij zich van zijn beste kant liet zien! Aan het einde van de dag dalen we weer af, en gaan naar de camping om daar wat te eten, en een biertje te drinken op een top dag!!

Duinparelmoervlinder | Argynnis niobe op paarse bloem

Duinparelmoervlinder | Argynnis niobe met dauw.

De volgende ochtend staan we weer optijd naast onze tent om vlinders te zoeken. De dag ervoor hadden we deze Duinparelmoervlinder | Argynnis niobe al zien zitten. Gelukkig zat hij er nog. Verder op nog wat veldjes in de buurt wat gefotografeerd. In de loop van de ochtend hebben we weer de tent ingepakt, en zijn vertrokken naar onze laatste lokatie in Italie. De plek was erg mooi, maar er waren weinig vlinders. Aan het einde van de dag zijn we richting Duitsland gereden. Het werd een zware autorit. Het weer sloeg om en begon zwaar te stormen. Omdat we allebei niet echt scherp meer waren besloten we om maar even wat te gaan slapen. De volgende ochtend kwamen we aan in Cochem. Hier nog naar wat vlinders gezocht, maar helaas niets gevonden. Vanaf daar moesten we nog ruim 4 uur naar huis rijden. Aan het begin van de middag waren we, na zo'n 2600km, weer goed en wel thuis. Het was een schitterende trip, en hebben erg genoten van de schitterende natuur!

Macrografie.nl | Copyright © 2000 - | Sitemap