Vlinders fotograferen
in Frankrijk en Duitsland.


Posted 1/6/2023

Slaapplaats voor de nacht.

Frankrijk / Duitsland - Eindelijk weer eens met Johannes vlinders zoeken, en dit keer gingen we even naar Frankrijk en Duitsland.

De vrijdag na Hemelvaart was ik ook vrij. Dit kwam perfect uit want 's ochtend kon ik mooi even naar de Weerribben voor de Gevlekte Glanslibel, en 's middags had ik afgesproken met Johannes om een rondje Frankrijk en Duitsland te gaan doen om vlinders te zoeken.

Rond 13.00 uur vertrokken we naar Frankrijk. Het was alweer 4 jaar geleden dat we samen een tripje naar het buitenland hadden gedaan. De laatste keer was vlak voor de geboorte van mijn dochter en aansluitend 2 jaar corona die behoorlijk wat roet in het eten gooide.

We hadden een mooi veldje net over de grens van België waar we een aantal jaren geleden ook eens waren geweest. Het was net wat aan de vroege kant in het jaar maar we hoopte dat we wat konden vinden. Begin van de avond kwamen we daar aan. Eerst maar is een verkennend rondje gelopen, en dat pakte goed uit. Er vloog van alles!

Nadat we ons goed ingepakt hadden tegen de muggen, en het wat bewolkt werd gingen we aan de slag.... Op alle veldjes waar we wat zagen vliegen, konden we nu niks meer vinden. Wat een ellende. Na veel speurwerk konden we tussen de struiken nog 3 Paarse (Akker) parelmoervlinders | Boloria dia vinden. Ondanks de wind en weinig licht lukte het toch nog om een prima foto van ze te maken.

Paarse (Akker) parelmoervlinder | Boloria dia

Paarse (Akker) parelmoervlinder | Boloria dia

Toen het echt te donker werd zijn we weer net over de grens in België wat wezen eten. En meteen even overleggen wat we verder gingen doen. We waren het al snel met elkaar eens dat we de volgende ochtend hier niet hoefde te zijn. We konden beter naar een andere plek in Frankrijk rijden waar we 4 jaar geleden de Moerasparelmoervlinder en Groot geadred witje hadden gevonden. Ook al was dit waarschijnlijk te vroeg in het jaar, we gingen het toch proberen.

Na het eten stapten we in de auto voor nog een rit van ruim 2 uur naar de volgende plek in Frankrijk. Rond middernacht kwamen we hier aan, dronken nog even biertje en gingen slapen in de auto.

Zaterdag 20-05

De volgende ochtend werden we rond 5.30 uur wakker. Even snel een broodje eten en op pad. Na een korte wandeling kwamen we bij het veld aan. Het koste wat moeite maar uiteindelijk vonden we verschillende Veldparelmoervlinders | Melitaea cinxia. Helaas was het niet helemaal de soort waar we op hoopte, maar we konden ons prima uitleven met fotograferen want er zaten er genoeg, en allemaal mooi vers.

Vlinders fotograferen in Frankrijk.

Het weer was perfect. Een wolkje en een zonnetje. Dit maakte dat we mooi een paar uur konden fotograferen zonder dat de vlinders meteen wegvlogen. Rond 9.00 uur werd het te warm en besloten we om verder te gaan. Duitsland werd de volgende stop.

Veldparelmoervlinder | Melitaea cinxia

Veldparelmoervlinder | Melitaea cinxia tussen de Salie

Na een schitterende route langs de Moezel kwamen we rond het middaguur aan bij de Blauwe vuurvlinder | Lycaena helle. Er waren al wat Blauwe vuurvlinders gezien, dus we hadden goede hoop. Aan het weer lag het niet.

Er vlogen inderdaad genoeg Blauwe Vuurvlinders, maar het maken van een goeie foto viel nog vies tegen. Maar we hebben flink genoten van de schitterende plek, het mooie weer, de vlinders en een biertje in de zon. Aan het einde van de mmiddag vonden we het wel genoeg, en besloten we weer richting huis te gaan.

Blauwe vuurvlinder | Lycaena helle

Mannetje Blauwe vuurvlinder | Lycaena helle

Nog even een hapje en een drankje en toen naar huis. 's avonds rond 22.00 uur waren we weer goed en wel thuis. Het leek wel of we een week waren weggeweest al was het maar 1,5 dag. Maar wat hebben we genoten!

Macrografie.nl | Copyright © 2000 - | Sitemap