Posted 18/12/2016
Noordse winterjuffer | Sympecma paedisca in tijdschrift Roots

Publicatie - Roots tijdschrift | Insecten in de winter.

Publicatie | Roots tijdschrift | Insecten in de winter.

Ermelo - Elke winter ga ik opzoek naar winterjuffers. Als de kans op rijp het grootste is dan ben ik in het veld te vinden, om te zoeken naar een speld in een hooiberg.

De kans om ze te vinden wordt steeds kleiner naarmate de winter vordert. Ze kruipen steeds dieper weg in de vegetatie waardoor een mooie foto ook steeds lastiger wordt.


Posted 4/12/2016
Bevroren Noordse winterjuffer | Sympecma paedisca in de winter met rijp

Noordse winterjuffers | Sympecma paedisca

Noordse winterjuffers (Sympecma paedisca) zoeken bij -6 graden Celsius.

Overijssel - Wat was het mooi vanmorgen, alles was bedekt met een witte laag. Ook al ging de wekker om 6.00 uur, het was zeker de moeite waard!

Yes, de vooruitzichten zien er goed uit, temperaturen ruim onder nul en mist. Dan moet de kans op een berijpte Noordse winterjuffer aanwezig zijn. Dus vanmorgen in alle vroegte op naar Overijssel, de plek waar ik ze wel vaker heb gevonden.


Posted 12/11/2016
Bevroren Noordse winterjuffer | Sympecma paedisca bedekt met rijp

Met rijp bedekte Noordse winterjuffers | Sympecma paedisca

Zoeken naar de zeldzame Noordse winterjuffer.

Overijssel - Wat een schitterende ochtend! Bij temperaturen van -3 graden Celsius opzoek naar de zeldzame Noordse winterjuffer, en dan nog vinden ook!

Het leek wel een jaar geleden dat ik voor het laatst had gefotografeerd. Een kwestie van weersomstandigheden en tijd was de grootste oorzaak. Ook is het macroseizoen wel een beetje voorbij. Tenminste voor mij dan. Je kan je natuurlijk behoorlijk uitleven op de paddenstoelen, maar dat is niet echt mijn ding. Voor mij was het wachten op een mooie ochtend, in het weekend, om opzoek te gaan naar de winterjuffers.


Posted 1/10/2016
Vossenfoto in kalender

Calendar Foxes 2016

Publicatie | Calendar Foxes 2016

Ermelo - Verleden jaar kon ik mooie foto's maken van jonge vosjes bij mij in de buurt. Een van die foto's belandde dit jaar nog in een tijdschrift van Beversport.

Tot mijn grote verbazing wordt diezelfde foto gebruikt in een kalender die wereldwijd wordt uitgebracht. Via verschillende websites wordt deze kalender verkocht.


Posted 15/9/2016
Vlinders in Nederland | PostNL | Postzegelserie

Postzegelserie | Vlinders in Nederland | PostNL

Postzegelserie | Vlinders in Nederland | PostNL

Ermelo - PostNL heeft verleden jaar een postzegelserie, Vlinders in Nederland, uitgebracht. Deze postzegels kunnen mooi worden opgeborgen in het bijbehorende fotoboek vol met foto's van de Nederlandse vlinders.

Enige tijd geleden ontdekte ik, bij toeval, dat PostNL een foto van mij had gebruikt op een postzegel. Dat is gek, want ik had daar geen toestemming voor gegeven. Na enig onderzoek bleek dat er een nieuwe serie, Vlinders in Nederland, was uitgebracht en daar waren nog meer foto's van mij voor gebruikt. Hier ging iets fout.


Posted 18/8/2016
Koraaljuffer | Ceriagrion tenellum met paarse heide.

Koraaljuffer | Ceriagrion tenellum tussen de paarse heide.

Koraaljuffer | Ceriagrion tenellum tussen de paarse heide.

Veluwe - Het is ondertussen alweer een hele tijd geleden dat ik 's ochtends vroeg op pad ben geweest. Het weer was daar ook een grote oorzaak van. Maar het moest er weer is van komen, zeker nu de heide zo mooi paars aan het worden is.

Afgelopen zondag ben ik eerst nog naar de Weerribben geweest om daar libellen, o.a. de Kempense heidelibel, te fotograferen. Helaas ben ik zonder foto's, maar wel met een grote hoeveelheid muggenbulten, weer naar huis gegaan. Ik werd helemaal gek van de muggen en slaagde er daardoor ook niet in om een fatsoenlijke foto te maken.


Posted 17/7/2016
Kleinste waterjuffer van Europa de Dwergjuffer | Nehalennia speciosa

Dwergjuffer | Nehalennia speciosa

Vakantie naar Slovenië en Italië

Duitsland / Slovenië - Afgelopen maandag ben ik terug gekomen van mijn vakantie. Samen met Sheila, mijn vriendin, heb ik in een paar dagen een rondje Slovenië en Italië gedaan. Voor het mooie "iets" aan de korte kant, maar we hebben er toch erg van genoten!

Maandagochtend vertrekken we vanuit Zeeland, waar we een heerlijk weekendje met vrienden Concert at Sea hebben bezocht, richting Zuid-Duitsland. De rit voorloopt spoedig en aan het begin van de avond komen we aan bij ons hotel. Zoals het natuurlijk hoort in Duitsland nemen we eerst een heerlijke schnitzel en een welverdiend koud biertje. Dit hotel ligt mooi op de route naar Slovenië, en niet ver bij mijn favoriete Dwergjuffer plek vandaan.


Posted 26/6/2016
Kleinste waterjuffer van Europa de Dwergjuffer | Nehalennia speciosa

Dwergjuffer | Nehalennia speciosa

Zoektocht naar de kleinste, en de grootste waterjuffer van Europa.

Duitsland - Gisteravond ben ik terug gekomen van een rondje Duitsland, Oostenrijk en Liechtenstein, waar ik heb geprobeerd om verschillende zeldzame vlinder, libellen- en waterjuffers soorten te fotograferen.

Woensdagmiddag rond 15.30 uur vertrekken Johannes, z'n schoonvader en ik richting zuid-Duitsland om daar de volgende ochtend de, zeer zeldzame, Dwergjuffer | Nehalennia speciosa te fotograferen. Het was een lange rit met veel vertragingen. Maar na zo'n 10 uur rijden komen we op onze plek van bestemming aan. Om 1.30 uur zetten we de auto op een parkeerplaatsje en nemen nog even een drankje voordat we gaan slapen.


Posted 13/6/2016
Tegenlichtopname met Rode vuurvlinder | Lycaena hippothoes

Rode vuurvlinder | Lycaena hippothoes

Ochtendje vlinders fotograferen in Duitsland.

Duitsland - Afgelopen weekend, samen met Johannes, even naar Duitsland geweest om de Rode vuurvlinder en de Ringoogparelmoervlinder te fotograferen.

Vrijdagavond zijn we rond 22.30 uur richting Duitsland gereden, om de volgende ochtend opzoek te gaan naar de Rode vuurvlinder | Lycaena hippothoes. Om 2.00 uur waren we op de plek van bestemming. De auto maar even een beetje uit het zicht gezet. Nog even een biertje gedronken en tukken maar.


Posted 6/6/2016
Vossen welp

Jong Vosje | Vulpes vulpes

Vos | Vulpes vulpes

Veluwe - Een paar jaar achter elkaar houdt ik een vossenhol in de gaten, waar ik destijds schitterende foto's heb kunnen maken. Helaas is dat hol nog steeds niet bewoond. Door hier en daar wat rond te vragen hoopte ik om jonge vosjes te kunnen fotograferen.

Kort geleden kreeg ik een tip waar zich een vossenhol zou moeten bevinden. Afgelopen zaterdag zijn we is wezen kijken of we wat zagen. Tot onze grote verbazing zagen we laat in de ochtend nog een das oversteken. Een leuke verrassing, dus dit beloofde wat. Na een tijdje te hebben gewacht werden we bruut verstoord door een boer die zijn twee grote honden aan het uitlaten was. Helaas, deze kans was verkeken.


Posted 2/6/2016
Nieuwe website

Vernieuwde website!

Macrografie.nl is vernieuwd!

Veluwe - Het heeft, voor mijn gevoel, een eeuwigheid geduurd maar eindelijk is het zover! Macrografie.nl is in een nieuw jasje gestoken.

Avonden lang ben ik bezig geweest om het helemaal naar mijn zin te krijgen. Het verliep allemaal goed, tot enkele weken geleden. Door een crash was ik het grootste deel van mijn website kwijt. Achteraf is dat misschien maar goed geweest, want de vernieuwde site is nu ook geschikt voor smartphones en tablet's. Iets wat in deze tijd niet geheel onbelangrijk is.

Door de jaren heen heb ik ook heel veel verschillende soorten vlinders, libellen en waterjuffers gefotografeerd. Sommige soorten haalde de website geeneens, en andere bleven hangen in de blog. Het grootste deel hiervan heeft nu ook een mooi plekje gekregen in een van de overzichtelijke categorieën.

Vanaf nu staan er ook alleen nog maar grote foto's op mijn website. Naar mijn idee komen de foto's dan veel beter tot hun recht.

Ik hoop dat jullie net zo van de vernieuwde website genieten als ik.


Posted 29/5/2016
Adderwortel met Blauwe vuurvlinder | Lycaena helle

Blauwe vuurvlinder | Lycaena helle

Vlinders fotograferen in de Eifel.

Duitsland - Even een ochtendje fotograferen in Duitsland. Of heel vroeg de wekker zetten, of de avond ervoor die kant op rijden en overnachten in de auto.... dat laatste is het geworden.

Afgelopen vrijdagavond ben ik samen met Johannes, en zijn schoonvader, naar Duitsland gereden om de Blauwe vuurvlinder te fotograferen. Het was een gok qua weersverwachting want overal was code geel afgegeven. Toch gokten we dat het goed uit zou pakken. Rond 23.00 uur stonden we op onze overnachtingsplek, midden tussen de weilanden onder een heldere sterrenhemel, aan ons welverdiende biertje. We zetten de wekker op 5.30 uur en duiken met z'n drieën in de auto om te gaan slapen.


Posted 21/5/2016
Slapende Grote keizerlibel | Anax imperator bedekt met dauw

Grote keizerlibel | Anax imperator bedekt met dauw.

Grote keizerlibel | Anax imperator en de Sierlijke witsnuitlibel | Leucorrhinia caudalis

Drenthe - Overijssel - Pffffffff, wat een kort nachtje! Na zo'n 3 uurtjes slapen werd ik om 3.30 uur opgehaald door Johannes.

Omdat het bijna 1,5 uur rijden is vertrekken we in alle vroegte richting Drenthe om op zoek te gaan naar het Aardbeivlindertje. Deze soort is in de rest van Europa redelijk algemeen, maar in Nederland is hij toch wel erg zeldzaam. We hadden een plek waar er toch wel een behoorlijk aantal zouden moeten zitten. Na een korte wandeling vinden we al snel de eerste slapend in het veld.


Posted 14/5/2016
Vroege glazenmaker | Aeshna isoceles met larve huidje

Vers uitgeslopen Vroege glazenmaker | Aeshna isoceles

Vroege glazenmaker | Aeshna isoceles in de Weerribben.

Weerribben - Nog nooit met zo'n slechte weersverwachting op pad geweest. Bewolkt, wind en 9 graden. Maar de drang om toch fot's te maken was de reden dat vanmorgen om 4.00 uur toch weer die wekker ging.

Ondertussen was ik verschillende keren op pad geweest om Oranjetipjes te zoeken. Helaas bleef het alleen bij zoeken en kwam mijn camera niet uit mijn tas. Omdat het de laatste dagen erg mooi weer was geweest gokten ik op Glassnijders, Bruine korenbouten en eventueel Smaragdlibellen.


Posted 5/5/2016
Boomkikker | Hyla arborea op braamstruik

Boomkikker | Hyla arborea op Braam

Boomkikkers | Hyla arborea zoeken in de Achterhoek.

Achterhoek - Bij Boomkikkers denk je meestal meteen aan verre warme tropische landen. Maar niks is minder waar. De Boomkikker komt wel degelijk voor in Nederland. Voornamelijk in de Achterhoek zijn verschillende populaties te vinden.

Op zonnige dagen liggen Boomkikkers | Hyla arborea vaak op te warmen tussen de braamstruiken, in de buurt van ondiepe poelen. De stekelige takken van de braamstruik bied een goede bescherming. Je moet wel goed kunnen zoeken, want door hun zeer goede schutkleur vallen ze bijna niet op, ook al liggen ze vlak voor je neus.


Posted 22/1/2016
Nachtfotografie Bruine winterjuffer | Sympecma fusca bij maanlicht

Bruine winterjuffer | Sympecma fusca

Bruine winterjuffer | Sympecma fusca bij nacht.

Veluwe - Helaas blijft de echte winter nog uit, de nachten zijn wel mooi helder en koud, maar het is nog niet echt winters. Doordat de zon vrij laat opkomt, kan ik niet voor mijn werk nog even fotograferen. Aankomend weekend komt de temperatuur allang niet meer onder nul.

Het is wel balen nu ik weet dat de Bruine winterjuffers zo dichtbij zitten. Ik had daar graag wat mooie winterse foto’s van willen maken. Maar afgelopen week kwam ik op het idee om de Bruine winterjuffer | Sympecma fusca is bij nacht te fotograferen. Het was mooi helder, en de maan was bijna rond.


Posted 17/1/2016
Bruine winterjuffer | Sympecma fusca in de heide

Bruine winterjuffer | Sympecma fusca

Bruine winterjuffer | Sympecma fusca aan heidetak.

Veluwe - Na maandenlang geen foto's te hebben gemaakt, is dit wel een leuk begin van 2016. Ook al is dit niet echt een winterse foto, de Bruine winterjuffer is wel een echte winterse soort.

Nadat ik vanmorgen in alle vroegte eerst opzoek ben geweest naar de Noordse winterjuffer, waar ik helaas geen foto van heb kunnen maken, ben ik vanmiddag is opzoek geweest naar de Bruine winterjuffer | Sympecma fusca.

Macrografie.nl | Copyright © 2000 - | Sitemap